Poate un telefon mobil sa va salveze viata?

In zilele acestea aproape toti dintre noi detinem un telefon inteligent (smartphone). Aplicatiile au atins un nivel incredibil de dezvoltare. Ne bazam pe aplicatii pentru atat de multe lucruri, cum ar fi: servicii bancare, mesagerie, e-mailuri si chiar intalniri. De fapt, statisticile arata ca, in medie, utilizatorii folosesc noua aplicatii diferite pe zi. Dar v-ati intrebat daca o aplicatie va poate ajuta sa va salvati viata?

Zilele in care mergeam acasa pe jos, pe timp de noapte, printr-un parc cu un Nokia 3310 intr-o mana si un breloc cu lanterna in cealalta mana sunt demult apuse. Astazi, exista o multime de aplicatii concepute pentru a ne ajuta sa ne mentinem in siguranta. Am testat unele dintre cele mai populare aplicatii de siguranta. Mai jos o sa gasiti cateva dintre acestea, care noua ni s-au parut cele mai reusite, pe baza functiilor pe care le ofera si a evaluarii clientilor.

Trebuie sa fiti constienti insa ca sunt doar simple aplicatii de telefon. Ele nu vor opri un atac violent sau nu vor opri un accident de masina, dar pot sa devina instrumente necesare pentru alertarea rapida si discreta a unui prieten sau a unui membru al familiei daca va aflati intr-o situatie primejdioasa.

Watch over me (Vegheaza asupra mea)

Aceasta aplicatie a fost creata de o femeie tanara care a scapat relativ usor de o rapire. Chin, din Malaezia, a creat aplicatia intr-o incercare de a-si canaliza propria furie si frustrare.

Puteti sa ii spuneti aplicatiei ce faceti, fie ca va intalniti cu un prieten sau va deplasati catre casa. Trebuie, de asemenea sa ii spuneti si timpul in care veti realiza cele propuse. Daca nu confirmati in aplicatie reusita deplasarii, in intervalul de timp ales de dumneavoastra, aceasta va trimite un mesaj de urgenta persoanelor de contact alese in prealabil, fie din agenda telefonului sau de pe Facebook.

Daca alegeti sa cumparati aceasta aplicatie veti avea acces si la alte functii cum ar fi colectarea de informatii despre locatiile dumneavoastra, evenimentele la care participati sau poate chiar face fotografii accesand camera.

BSafe

Bsafe are multe dintre caracteristicile regasite si la aplicatia de mai sus, inclusiv butonul SOS care va va trimite automat locatia unui prieten sau unui membru al familiei. Aplicatia ofera de asemenea si o optiune de apel fals (Fake Call) care va face ca telefonul sa sune facilitand iesirea dintr-o situatia periculoasa sau incomoda

BSafe poate sa inregistreze audio si video, caracteristica ce poate fi folosita daca trebuie sa aveti dovezi pentru un incident pe care il raportati la politie. Cu toate acestea, aplicatia este gandita sa fie folosita cu un abonament lunar, asa ca trebuie sa platiti pentru a putea sa profitati la maxim de aceasta.

 

Circle of 6

 

Intial aceasta aplicate a fost conceputa pentru ca elevii sa evite violenta sexuala. Circle of 6 este o aplicatie care va permite sa creati un cerc de sase prieteni sau oameni de incredere care vor fi alertati rapid daca va aflati in pericol.

Aplicatia are si functia de urmarire GPS, ceea ce inseamna ca la o simpla atingere, puteti trimite locatia celor sase prieteni de incredere.

ICE: In case of emergency

Ice difera putin de celelalte aplicatii de siguranta. Aplicatia acceseaza o baza de date plina de informatii care pot fi utile in caz de urgenta. De asemenea puteti sa va treceti in datele profilului informatii despre medicamente, bolile de care ati suferit in trecut, alergii si alte informatii utile despre sanatatea dumneavoastra. Aceasta aplicatie vine cu optiunea de profil multiplu, ceea ce inseamna ca puteti stoca informatii despre familie si prieteni apropiati. Exista si optiunea de a atribui o boala unui anumit medic, acesta putand fi contactat in caz de pericol

Un buton de alarma din aplicatie va trimite un SMS de urgenta catre persoanele alese in prealabil de dumneavoastra, informandu-I atat despre faptul ca va aflati intr-o situatie potential periculoasa cat si locul in care va aflati.

 

Acestea sunt doar cateva dintre aplicatiile care va pot aduce un plus de liniste in timpul unei deplasari de unul singur. Totusi aceasta industrie nu s-a maturizat inca. Asta inseamna ca niciuna dintre aceste aplicatii nu este perfecta. De exemplu, acestea se bazeaza foarte mult pe tehnologia GPS, dar locatiile pot fi inexacte.

Trebuie sa tineti cont de faptul ca intr-o situatie de urgenta, cea mai buna solutie ramane totus alertarea organelor competente prin nr unic de urgenta 112. Dar daca va face sa va simtiti mai in siguranta, bineinteles ca nu este nimic gresit in a descara aceste aplicatii si a le folosi.