De ce spitalele au nevoie de securitate

Spitalele sunt locuri in care ne recapatam sanatatea, unde primim informatii din domeniu sanitar sau asistenta medicala profesionala. Multi dintre noi insa nu ne gandim si la strategia de securitate care se desfasoara in spatele cortinei pentru a mentine spitalul un loc sigur pentru toti cei care trec pragul. Sunt multe riscurile la care angajatii spitalelor se expun zi de zi.

Atacurile fizice.

Studiile statistice au aratat ca atacurile asupra personalului din spitalele din Romania sunt in crestere de la an la an. Este important ca personalul din domeniul sanatatii sa se simta in siguranta in mediul lor de lucru, astfel incat sa isi poata indeplini functiile cat mai bine.

Un plan de securitate fizica, cum ar fi utilizarea camerelor de supraveghere video va ajuta, actionand ca un factor de descurajare in primul rand, perimitand personalului sa se simta mai sigur la locul de munca. De asemenea este important sa existe si un sistem de raportare elaborat pentru a face fata incidentelor in mod corespunzator.

Furtul de instalatii sanitare sau medicamente

Spitalele contin echipamente foarte scumpe, facandu-le o tinta usoara pentru hoti. Pe de alta parte, medicamentele reprezinta unul dintre cele mai furate produse din spitale. In unele dintre cazuri, chiar personalul este cel vinovat.

Luati in considerare ca agentii de paza de la intrare ii pot monitoriza pe toti cei care intra sau parasesc cladirea. Ca un sfat va sugeram ca zonele care detin echipamente scumpe si medicamente sa fie blocate cu acces cu carduri si sisteme de alarma.

Amenintari teroriste

Din punctul nostru de vedere, spitalele ar trebui sa aiba in permanenta un plan strategic in ceea ce priveste un atac cu bomba sau amenintarile teroriste. Intr-un asemenea caz este esential ca personalul sa cunoasca procedura corecta pentru a rezolva o problema ca aceasta.

Trebuie luate masuri de precautie in cazul oricarei amenintari cu privire la bombe cum ar fi:spatiile publice sa fie bine delimitate de cele private si nimeni neautorizat sa nu poata trece, caile de evacuare sa fie in permanenta functionale si neobturate.

Daca se primeste totusi un telefon  prin care se anunta amplasarea unei bombe si se ia decizia evacuarii cladirii trebuie luate in considerare urmatoarele proceduri:

  • Lasati usile si geamurile deschise acolo unde este posibil.
  • Lasati luminile aprinse pentru a facilita cautarea in viitor
  • Scoateti din functiune orice masinarie atunci cand este posibil

Intrarea neautorizata

Personalul medical este adesea provocat sa mentina un nivel de siguranta si confort intr-un spital ceea ce face esential ca toti cei care intra sau ies din cladire sa fie luati in evidenta. Cardurile de identitate ar trebui sa fie purtate permanent de catre personal.

Unii angajati vor avea acces in zonele in care altii nu au ce cauta (zonele cu substante periculoase, zonele cu un anumit echipament medical, salile de operatie). Toate acestea ar trebui clarificate prin carduri de acces nominale. Avand acest sistem de carduri puteti impiedica persoanele necunoscute sau nedorite sa obtina acces la zonele in care nu ar trebui sa fie, pastrand in cele din urma personalul si pacientii in siguranta si echipamentul protejat.

Scurgerea de informatii din interior

Statistic vorbind s-a demonstrat ca utilizarea neautorizatata sau rau-intentionata a resurselor din spitale a fost cauza a 15% din incidentele de securitate din industria medicala.

Pentru a combate aceasta problema, un plan de securitate adecvat ar crea o pista de audit a informatiilor si a activitatii continute pe dispozitivele spitalicesti. Acest lucru ar urmari cine a accesat, ce date, si cand- facand mult mai greu pentru oameni sa acceseze si sa abuzeze de informatii.

D.O Security poate asigura paza oricarui spital prin solutiile de securitate pe care le ofera.