Cum sa dezvolti un plan de securitate pentru afacerea ta

Indiferent daca compania ta. este doar un start-up, un IMM bine stabilit sau o afacere globala, securitatea nu este ceva ce iti poti permite sa treci cu vederea.

In functie de marimea, natura si maturitatea companiei pe care o detii, cerintele de securitate - impreuna cu posibilele implicatii ale unei incalcari a securitatii - vor diferi foarte mult: intreprinderile mai mici nu pot avea fondurile sau forta de munca sa isi revina in urma unei efractii, reputatia nu se poate recupera dupa o scurgere de date financiare.

Un lucru pe care toate afacerile il au in comun este ca au nevoie de un plan de securitate bun pentru a se asigura ca bunurile lor fizice si imateriale sunt protejate. Ureaza acesti pasi pentru a va fi mai usor sa iti planifici securitatea companiei.

 

Identifica elementele care trebuiesc asigurate

In primul rand, trebuie sa stabilesti ce este necesar pentru a-ti proteja oamenii, spatiile, echipamentele, datele si reputatie. De asemenea, trebuie sa stabilesti care sunt prioritatile tale si obiectivele generale ale securitatii.

Trebuie sa iti protejezi personalul, clientii de alti clienti violenti pentru a-ti asigura siguranta personala, pentru a-ti proteja reputatia publica? Ai nevoie de masuri de securitate 24 de ore din 24, pentru a descuraja furtul in timpul zilei si efractia noaptea, reducand astfel pierderile? Trebuie sa reduci nivelul de amenintare cu care se confrunta afacerea sau sa iti minimalizati vulnerabilitatile - sau ambele?

 

Evaluaza locatiile si identifica riscurile reale / potentiale

Trebuie sa efectuezi un audit cuprinzator al spatiilor pentru a identifica eventualele deficiente ale securitatii existente si pentru a evidentia amenintarile si riscurile specifice. Incepe cu punctele de acces si identifica zonele vulnerabile (sau potential vulnerabile). Masurile de securitate fizica sunt suficient de solide? Exista o procedura de securitate a vizitatorilor? Fostii angajati ai companiei au in continuare chei sau parole?

Geografia premiselor si a naturii afacerii poate avea un impact asupra securitatii cerute. De exemplu ai o productie de bunuri valoroase intr-o locatie rurala. Sunt legaturi bune de transport? Exista rate ridicate ale criminalitatii in zona, cum ar fi incidente de daune penale, efractie sau furt?

Evalueaza perioada in care estu cel mai vulnerabil fata de amenintari, indiferent daca este vorba in timpul zilei cand ai deschis publicului sau pe timp de noapte cand spatiile sunt nesupravegheate.

Evaleaza resursele interne existente, capacitatile si procedurile si verifica daca acestea trebuie extinse sau imbunatatite.

 

Elaboreaza planul de securitate

Va trebui sa scrieti masuri specifice pentru prevenirea, detectarea si reactionarea la amenintarile la adresa securitatii si sa alocati responsabilitatea pentru fiecare. Daca resursele interne existente nu sunt suficiente, solicitati ajutor profesional extern.

Luati in calcul daca trebuie sa implementati noi masuri de securitate fizica sau de date, sau sa le actualizati pe cele existente. Nu va prefaceti ca toate acestea pot fi facute simultan: conveniti asupra unei cronologii si asigurati-va ca acest lucru este realizabil.

 

Implementati planul de securitate

Implementarea unui plan de securitate nu este o sarcina a unei singure persoane; fiecare individ trebuie sa inteleaga si sa urmeze planul pentru ca acesta sa functioneze. Prin urmare, comunicarea obiectivelor si a strategiei cu intreg personalul, impreuna cu evaluarea feedback-ului si a contributiei acestora, este esentiala.

Un plan de securitate nu este batut in cuie. Afacerile cresc, se micsoreaza si se modifica; cresterea, reducerea si dezvoltarea amenintarilor se modifica de asemenea. Prin urmare, securitatea trebuie sa fie un proces fluid, care este monitorizat, revizuit, modificat si adaptat schimbarilor, pentru a ramane eficient.

 

La D.O. Security, te ajutam pentru a crea un plan de securitate personalizat, asigurandu-ne ca-ti sunt indeplinite toate necesitatile, iar tu si afacerea ta sunteti mereu in siguranta!