Ce sa facem in timpul unui atac terorist

Desi speram sa nu fim pusi niciodata in situatia de a vedea ce este de facut in timpul unui atac terorist, totusi situatia tensionata din Europa precum si frecventa repetarii acestor evenimente nefericite de tip “Paris” ne-a dus cu gandul la acest articol. Ingrijorator este faptul ca nu suficient de multi oameni stiu cum sa se protejeze daca ar fi prinsi intr-un atac terorist. Astfel am ajuns sa alegem pentru dumneavoastra cele mai importante sfaturi, pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.

 

FUGITI

Primul lucru pe care ar trebui sa il faceti in acesta situatie ar fi sa va indepartati cat mai repede de pericol/zona periculoasa. Adapostiti-va grabnic.

ASCUNDETI-VA

Daca nu aveti unde sa fugiti, urmatoarea optiune este sa va ascundeti. Daca este posibil, ascundeti-va in spatele zidurilor solide sau altor obiecte solide. Si asta pentru ca daca nu mai vedeti pericolul, nu inseamna ca sunteti neaparat la adapost. Gasiti adaposturi care sa va fereasca de focurile de arma, dati-va telefonul pe modul silentios si pastrati linistea.

IMPRASTIATI VESTEA

Daca este posibil sunati la 112 si spuneti ceea ce cunoasteti cum ar fi locatia, cati suspecti exista si asa mai departe. Daca se poate, descrieti suspectii in cat mai multe detalii, inclusiv orice informatie despre victime sau armele folosite.

Este putin probabil ca vreodata sa fiti prinsi intr-un atac terorist; dar este esential ca oamenii sa stie cum sa se protejeze. In continuare o sa va spunem ce trebuie sa faceti in cazul unui atac terorist daca sunteti proprietar de afarecere sau spatiu comercial (si nu numai).

Fiecare afacere ar trebui sa aiba, in teorie cel putin, un plan de “baricadare” pe care il pot pune in aplicare in cazul in care un atacator incearca sa intre in cladire. Planurile si procedeele de acest gen ar putea salva multe vieti.

PRIMUL AJUTOR

Asigurati-va ca aveti in cladirea in care lucrati suficiente truse de prim ajutor. Folosirea acestora in momente critice poate salva multe vieti si poate reduce la minim riscurile in cazul in care un atac terorist este soldat cu victime. In functie de cat de mare este afacerea pe care o detineti este de preferat sa aveti cel putin un om instruit in a acorda primul ajutor celor care au nevoie.

LUAREA DECIZIILOR

Este important sa ii stabiliti pe cei care vor lua deciziile importante cu privire la masurile ce trebuiesc luate pe termen scur si foarte scurt. Indiferent daca acestea este CEO, manager sau lider de echipa, angajatii trebuie sa fie constienti de rolurile si responsabilitatile fiecarui membru al personalului.

PLANUL

Personalul cu functie de conducere trebuie sa puna in aplicare planuri de raspuns in situatii de urgenta, evacuare si blocare. In acest fel, daca s-ar intampla ceva, toata lumea stie ce sa faca pentru a mentine oamenii in siguranta. Acest lucru ar putea implica blocarea tuturor intrarilor, pentru a impiedica accesul din exterior sau trimiterea unui SMS catre toti angajatii in acelasi timp, care sa ii avertizeze de pericolul iminent si de activarea procedurilor de aparare.

Instruirea.

Poate fi benefic sa se pregateasca si sa se aplice diverse scenarii atunci cand se pregateste apararea impotriva unui potenial atac terorist. Desi putin probabil sa se intample intocmai, nu este nimic gresit in a va instrui dupa niste scenarii. In acest fel minimizati sansa ca cineva sa faca ceva gresit in timpul unui atac real.

Toti agentii de securitate DO Security sunt instruiti sa faca fata celor mai grele situatii. Cu siguranta, daca alegeti sa lucrati cu noi, iar in timpul producerii unui eveniment de genul celui descris mai sus, agentii nostri aflati in cladire vor stii ce au de facut pentruc a dumneavoastra si angajatii pe care ii aveti sa ramaneti in siguranta.