Care este cea mai buna solutie de securitate pentru locuinta

 

Evolutia este fireasca, iar odata cu cea mai mica crestere a veniturilor, tindem sa investim cat mai mult in confortul propriu, sa achizitionam cele mai noi tehnologii, sa fim mereu in pas cu trendurile sau pentru ca cercul social dicteaza un astfel de standard. Ca atare, ne dorim sa asiguram ca acest confort este protejat si mereu in siguranta.

Problema este ca nu investim la fel de mult si cand vine vorba de securitate. Cautam solutii instant si la un pret cat mai mic ca si rezolvare iar internetul este mediul perfect cu astfel de “oferte”, care doar ne ofera un sentiment fals de securitate si poate duce la o mare dezamagire in cazul in care se intampla ceva.

 

Sa incepem prin a explica rolul unui sistem de securitate:

1. Previne intrarea prin efractie (camere de supraveghere la vedere, sirena care este activata in momentul in care geamul este spart, sau usa este deschisa cand sistemul este armat)

2. Ne informeaza cu privire la o posibila efractie

3. Actioneaza in numele vostru (semnaleaza vecinii de o posibila amenintare, notifica politia in lipsa proprietarului)

4. Daca 1 si 2 esueaza, 4 este pentru a oferi dovezi autoritatilor abilitate spre rezolvarea problemei.

 

Iar acum realitatea...

Ne pare rau sa va spunem, dar un sistem de 500 de lei nu va va oferi toate acestea. Veti primi la schimb cateva gadgeturi care va vor ajuta sa vedeti prin casa sau prin curte, un sensor de miscare cu capacitatea de a va trimite cateva notificari prin email precum si parti dintr-un video care se salveaza pe un cards SD.

Un astfel de sistem este eficient pentru punctul 2, insemnand ca veti primi o multime de notificari declansate de miscare – veti fi surprinsi cate puteti primi intr-o zi! – si oarecum pentru punctul 4. Spunem oarecum deoarece o camera de supraveghere care sa si aiba o calitate video superioara nu se va incadra intr-un astfel de buget.

Iar cea mai mare provocare al acestui sistem de notificari este monitorizarea si interventia. Nu puteti fi prezent 24/7. Poate veti fi in vacanta, dormind linistiti la 3-4 dimineata si primiti o alerta pe telefon, doar ca sa o vedeti a doua zi. Sau sunteti intr-o sedinta si aveti telefonul pe silent, timp in care primiti “vestea” si sa interveniti la mult timp dupa. Sau poate ca v-a murit telefonul si intre timp, sistemul v-a lasat cu o amintire cu incidentul, la o calitate foarte proasta si cu slabe sanse ca acea inregistrare sa ajute politia sa identifice persoana responsabila.

 

Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont: gradul de risc la care sunteti expusi.

Da, este la indemana sa cumperi un sistem wireless si sa-l conectezi intr-o singura zi, dar, incercati sa raspundeti si la urmatoarele intrebari:

1. Cine este producatorul sistemului? Ce stiti despre acesta?

2. Cine determina care sunt vulnerabilitatile locuintei dumneavoastra sau care este cea mai buna modalitate de a o proteja?

3. Atunci cand porneste alarma, cine este cel care primeste semnalul? Cine intervine?

4. Daca aveti probleme tehnice cu sistemul, cui va adresati?

 

In conditiile in care nu aveti nevoie de nimic mai mult decat o nevoie de baza, recomandam consultarea unui specialist in domeniu sa va ajute cu informatii si o solutie optima conforma cu necesitatile pe care le aveti.